Proiectul „EFICIENTIZAREA ENERGETICĂ A CLĂDIRILOR SPITALULUI “SF. IERARH NICOLAE” BICAZ, JUDEȚUL NEAMȚ” – cod SMIS 114044, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost implementat de către UAT Orașul Bicaz și are o valoare totală de 17.197.424,59 lei, din care 12.431.846,16 lei reprezintă finanțare nerambursabilă.
Programul Operational Regional 2014-2020 (Axa prioritara 3, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea B – Clădiri Publice) este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Nord Est, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.
Perioada de implementare a proiectului: 14.06.2018 – 28.02.2023;
Obiectivul general al proiectului constă în creșterea eficienței energetice pentru clădirile Spitalului Orașenesc „Sfântul Ierarh Nicolae” Bicaz, județul Neamț;
Investiția a avut ca obiectiv principal și prioritar scăderea consumului anual de energie primară cu aproximativ 78% în cazul clădirii spitalului (Pavilion I) și cu aproximativ 77% în Pavilionul II. Un alt obiectiv specific a fost scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, cu aproximativ 62% în cazul clădirii spitalului compusă din patru corpuri (Pavilion I) și cu aproximativ 64% în Pavilionul II (fosta Secție de Pediatrie).
REZULTATELE PROIECTULUI
Rezultatele obținute în urma implementării proiectului sunt:
– Scăderea nivelului anual specific al gazelor cu efect de seră, cu aproximativ 62% în cazul clădirii spitalului compusă din patru corpuri (Pavilion I) și cu aproximativ 64% în Pavilionul II;
– Scăderea consumului anual de energie primară, cu aproximativ 78% în cazul clădirii spitalului – Pavilion I și cu aproximativ 77% în Pavilionul II;
– Creșterea consumului de energie primară din surse regenerabile;
Soluțiile tehnice implementate au contribuit la scăderea consumului de energie și implicit, la scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Acestea au vizat realizarea anvelopării clădirilor prin izolarea elementelor de construcție verticale opace – fațada ventilată, cu izolație de vată bazaltică în grosime de 15 cm, izolația termică a planșeelor peste ultimul nivel inclusiv a elementelor de șarpantă cu panouri de vată bazaltică cu grosime de 15 cm, înlocuirea integrală a învelitorii celor două pavilioane, realizarea unui sistem de ventilare cu recuperare de caldură și modernizarea energetică a instalațiilor interioare, toate acestea contribuind și acestea la atingerea obiectivelor specificate în proiect.
De asemenea, au fost puse în operă două soluții tehnice moderne care presupun pe de o parte instalarea unui număr de 360 panouri fotovoltaice, iar pe de altă parte, instalarea de pompe de căldură care vor asigura cea mai mare parte a energiei necesare pentru încălzire și pentru prepararea apei calde de consum.
S-au montat 15 stâlpi de iluminat cu tehnologie LED, care sunt prevăzuți cu panouri fotovoltaice și acumulatori.
S-au realizat, modernizarea instalațiilor sanitare, înlocuirea și modernizarea instalațiilor electrice existente.
Au fost efectuate lucrări de consolidare a clădirii Pavilion I și lucrări de drenaj pe întreg perimetrul clădirii.
A fost executată instalația de iluminat pentru evitarea panicii, instalația de „apelare soră”, instalații de iluminat de siguranță și iluminat hidranți. Pentru persoanele cu dizabilități au fost montate plăcute în limbaj Braille, iar pentru cei cu probleme locomotorii, rampe de acces mobile.
Prin acest proiect de eficientizare energetică, corpurile de clădire ale spitalului în care se derulează activitate medicală au fost reabilitate și modernizate.
SURSELE DE FINANTARE ALE PROIECTULUI
Parteneri finantatori |
Uniunea Europeană (FEDR) şi Guvernul României prin POR 2014-2020 |
Valoare totala |
17.197.424,59 lei |
Contributia UE |
10.782.723,71 lei |
Contribuția națională |
1.649.122,45 lei |