Biblioteca

* Pe 26 ianuarie 2021, la bibliotecă, au avut loc dermotestări gratuite. Cu sprijinul unui personal calificat din Iași (medic, asistente), s-au facut testări dermatologice și tratamente cosmetice demonstrative.

* ├Än perioada 2-5 februarie 2021, la biblioteca ÔÇŁMihai Eminescu BicazÔÇŁ are loc Clubul de vacan╚Ť─â ├«n cadru restr├óns.

├Än a╚Öteptarea prim─âverii, copii, cu ajutorul personalului bibliotecii, deprind arta confec╚Ťion─ârii handmade a ┬ácadourilor┬ápentru ziua de 8 Martie.

* Clubul de vacan╚Ť─â┬áorganizat de biblioteca ÔÇŁMihai EminescuÔÇŁ Bicaz a ajuns ├«n acest an la cea la a VII-a edi╚Ťie. ├Än fiecare an sunt organizate dou─â sau trei sesiuni ale clubului de vacan╚Ť─â, cea mai ├«ntins─â ca durat─â fiind sesiunea din var─â. Scopul bibliotecarelor, este acela de a forma ╚Öi dezvolta deprinderi practice, estetice ╚Öi creativitatea copiilor.

Se lucreaz─â de obicei cu materiale refolosibile, ├«n cazuri de excep╚Ťie vin ╚Öi p─ârin╚Ťii copiilor ├«n ajutor cu anumite materiale. Personalul bibliotecii┬á mul╚Ťume╚Öte tuturor copiilor participan╚Ťi pentru sus╚Ťinere ╚Öi ├«n╚Ťelegere!

* ├Än ziua de 14 februarie rom├ónii de dincolo ╚Öi de dincoace de Prut s─ârb─âtoresc 86 de ani de la na╚Öterea poetului Grigore Vieru. A v─âzut lumina zilei ├«n satul Perer├«ta de pe malul st├óng al Prutului fostul jude╚Ť Hotin ├«ntr-o familie de plugari rom├óni.

A iubit cu toat─â fiin╚Ťa sa zbuciumat─â ╚Ťara, mama┬á╚Öi limba matern─â. Singurul s─âu crez politic a fost reunirea Basarabiei cu ╚Üara mam─â. A fost o con╚Ötiin╚Ť─â a locului ╚Öi un ├«mp─âtimit de rom├ónism.

A ├«ncetat din via╚Ť─â pe data de 18 ianuarie 2009.

Principalele scrieri:

1957 – Alarma(versuri pentru copii)

1958 – Muzicu╚Ťe(versuri pentru copii)

1965 –┬á Versuri pentru cititorii de toate v├órstele

1968 – B─ârba╚Ťii Moldovei (├«ntregul tiraj a fost oprit de cenzur─â)

1969 – Duminica cuvintelor

1972 – Trei iezi

1975┬á – Mama

1976 – Un verde ne vede

1979 – Metafore albastre

* Prilej de bucurie ╚Öi bun─âstare, Dragobetele este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri str─âvechi ale poporului rom├ón. Pentru rom├ónii din vechime, Dragobetle ├«nsemna ├«nceputul prim─âverii c├ónd natura se treze╚Öte la via╚Ť─â, p─âs─ârile┬á ├«╚Öi caut─â perechea ╚Öi ├«╚Öi fac cuiburi, iar omul particip─â ╚Öi el la aceast─â bucurie general─â.

Dragobetele are rădăcini foarte vechi. Dragobetele, numit și Năvălnicul sau Logodnicul Păsărilor, fecior chipeș și puternic, aduce iubirea în casă și în suflet.

Oamenii de la ╚Ťar─â ├«╚Öi mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor ╚Öi b─âie╚Ťilor care, ├«n ziua lui┬áDragobete, se primeneau ├«n haine curate, de s─ârb─âtoare ╚Öi porneau cu voie bun─â spre p─âdure, pentru a culege ghiocei, viorele, t─âm─âioas─â, pe care le a╚Öezau la icoane ╚Öi le foloseau la diverse farmece de dragoste.

├Änspre ora pr├ónzului, fetele porneau ├«n goan─â spre sat, fuga fiec─âreia atr─âg├ónd dup─â sine c├óte pe b─âiatul care le ├«ndr─âgea. Dup─â ce ├«╚Öi prindea aleasa, b─âiatul ├«i fura o s─ârutare ├«n v─âzul lumii, s─ârut care simboliza leg─âm├óntul lor de dragoste pe ├«ntregul an de zile. De aici ╚Öi celebra zical─â ÔÇŁDragobetele s─ârut─â feteleÔÇŁ

Cu aceast─â ocazie la biblioteca ÔÇŁMihai EminescuÔÇŁ Bicaz s-a organizat o expozi╚Ťie de carte cu literatur─â de dragoste.

* M─âr╚Ťi╚Öorul este un obicei cu o arie de r─âsp├óndire destul de restr├óns─â, fiind ├«nt├ólnit doar ├«n spa╚Ťiul sud est european. Tradi╚Ťia de a crea ╚Öi oferi ╚Önurul ├«mpletit, care s─â ofere protec╚Ťie la trecerea ├«n anotimpul c─âlduros, era ├«nt├ólnit─â ├«n urm─â cu c├óteva sute de ani ╚Öi ├«n Serbia, Macedonia ╚Öi chiar ├«n peninsula italic─â. Ast─âzi, m─âr╚Ťi╚Öorul a r─âmas un obicei viu┬á ├«n spa╚Ťiul rom├ónesc, (incluz├ónd aici ╚śi Moldova de peste Prut) ╚Öi ├«n Bulgaria.

Ca p─âstr─âtori ai acestei tradi╚Ťii, personalul bibliotecii┬áÔÇŁMihai EminescuÔÇŁ Bicaz a organizat o expozi╚Ťie de m─âr╚Ťi╚Öoare(realizate manual de c─âtre bibliotecare ╚Öi copiii participan╚Ťi la cluburile de de vacan╚Ť─â) ╚Öi literatur─â.

*Ast─âzi,1 aprilie (ziua p─âc─âlelilor), copiii din grupa mijlocie a Gr─âdini╚Ťei cu orar prelungit din M─ârceni , Bicaz, coordona╚Ťi de doamnele educatoare Mirela Marin ╚Öi Irina T─ârniceru, au poposit ├«n biblioteca noastr─â. Am s─ârb─âtorit , ├«n avans, ,,Ziua universal─â a c─âr╚Ťii pentru copii ╚Öi tineri.” Aceast─â s─ârb─âtoare are o tradi╚Ťie ├«ndelungat─â, tocmai din 2 aprilie 1967.Copiii au r─âsfoit c─âr╚Ťi de pove╚Öti, basme ╚Öi poezii. Au aflat c─â se pot ├«nscrie la bibliotec─â pentru a putea ├«mprumuta c─âr╚Ťile ├«ndr─âgite. Au donat bibliotecii c─âr╚Ťi pentru a bucura ╚Öi al╚Ťi copii. Nou─â, bibliotecarelor, ne-au d─âruit Cartea culorilor (a grupei mijlocii, 2021.)Le mul╚Ťumim frumos ╚Öi ├«i a╚Ötept─âm la bibliotec─â ╚Öi cu alte prilejuri.

* ├Än a╚Öteptarea s─ârb─âtorilor Pascale biblioteca a organizat o expozi╚Ťie de carte religioasa ╚Öi ou─â ÔÇŁ├«ncondeiateÔÇŁ de micii atizani ai Bicazului.