* Pe 26 ianuarie 2021, la bibliotecă, au avut loc dermotestări gratuite. Cu sprijinul unui personal calificat din Iași (medic, asistente), s-au facut testări dermatologice și tratamente cosmetice demonstrative.
* În perioada 2-5 februarie 2021, la biblioteca ”Mihai Eminescu Bicaz” are loc Clubul de vacanță în cadru restrâns.
În așteptarea primăverii, copii, cu ajutorul personalului bibliotecii, deprind arta confecționării handmade a cadourilor pentru ziua de 8 Martie.
* Clubul de vacanță organizat de biblioteca ”Mihai Eminescu” Bicaz a ajuns în acest an la cea la a VII-a ediție. În fiecare an sunt organizate două sau trei sesiuni ale clubului de vacanță, cea mai întinsă ca durată fiind sesiunea din vară. Scopul bibliotecarelor, este acela de a forma și dezvolta deprinderi practice, estetice și creativitatea copiilor.
Se lucrează de obicei cu materiale refolosibile, în cazuri de excepție vin și părinții copiilor în ajutor cu anumite materiale. Personalul bibliotecii mulțumește tuturor copiilor participanți pentru susținere și înțelegere!
* În ziua de 14 februarie românii de dincolo și de dincoace de Prut sărbătoresc 86 de ani de la nașterea poetului Grigore Vieru. A văzut lumina zilei în satul Pererîta de pe malul stâng al Prutului fostul județ Hotin într-o familie de plugari români.
A iubit cu toată ființa sa zbuciumată țara, mama și limba maternă. Singurul său crez politic a fost reunirea Basarabiei cu Țara mamă. A fost o conștiință a locului și un împătimit de românism.
A încetat din viață pe data de 18 ianuarie 2009.
Principalele scrieri:
1957 – Alarma(versuri pentru copii)
1958 – Muzicuțe(versuri pentru copii)
1965 – Versuri pentru cititorii de toate vârstele
1968 – Bărbații Moldovei (întregul tiraj a fost oprit de cenzură)
1969 – Duminica cuvintelor
1972 – Trei iezi
1975 – Mama
1976 – Un verde ne vede
1979 – Metafore albastre
* Prilej de bucurie și bunăstare, Dragobetele este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului român. Pentru românii din vechime, Dragobetle însemna începutul primăverii când natura se trezește la viață, păsările își caută perechea și își fac cuiburi, iar omul participă și el la această bucurie generală.
Dragobetele are rădăcini foarte vechi. Dragobetele, numit și Năvălnicul sau Logodnicul Păsărilor, fecior chipeș și puternic, aduce iubirea în casă și în suflet.
Oamenii de la țară își mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor și băieților care, în ziua lui Dragobete, se primeneau în haine curate, de sărbătoare și porneau cu voie bună spre pădure, pentru a culege ghiocei, viorele, tămăioasă, pe care le așezau la icoane și le foloseau la diverse farmece de dragoste.
Înspre ora prânzului, fetele porneau în goană spre sat, fuga fiecăreia atrăgând după sine câte pe băiatul care le îndrăgea. După ce își prindea aleasa, băiatul îi fura o sărutare în văzul lumii, sărut care simboliza legământul lor de dragoste pe întregul an de zile. De aici și celebra zicală ”Dragobetele sărută fetele”
Cu această ocazie la biblioteca ”Mihai Eminescu” Bicaz s-a organizat o expoziție de carte cu literatură de dragoste.
* Mărțișorul este un obicei cu o arie de răspândire destul de restrânsă, fiind întâlnit doar în spațiul sud est european. Tradiția de a crea și oferi șnurul împletit, care să ofere protecție la trecerea în anotimpul călduros, era întâlnită în urmă cu câteva sute de ani și în Serbia, Macedonia și chiar în peninsula italică. Astăzi, mărțișorul a rămas un obicei viu în spațiul românesc, (incluzând aici Și Moldova de peste Prut) și în Bulgaria.
Ca păstrători ai acestei tradiții, personalul bibliotecii ”Mihai Eminescu” Bicaz a organizat o expoziție de mărțișoare(realizate manual de către bibliotecare și copiii participanți la cluburile de de vacanță) și literatură.
*Astăzi,1 aprilie (ziua păcălelilor), copiii din grupa mijlocie a Grădiniței cu orar prelungit din Mărceni , Bicaz, coordonați de doamnele educatoare Mirela Marin și Irina Tărniceru, au poposit în biblioteca noastră. Am sărbătorit , în avans, ,,Ziua universală a cărții pentru copii și tineri.” Această sărbătoare are o tradiție îndelungată, tocmai din 2 aprilie 1967.Copiii au răsfoit cărți de povești, basme și poezii. Au aflat că se pot înscrie la bibliotecă pentru a putea împrumuta cărțile îndrăgite. Au donat bibliotecii cărți pentru a bucura și alți copii. Nouă, bibliotecarelor, ne-au dăruit Cartea culorilor (a grupei mijlocii, 2021.)Le mulțumim frumos și îi așteptăm la bibliotecă și cu alte prilejuri.
* În așteptarea sărbătorilor Pascale biblioteca a organizat o expoziție de carte religioasa și ouă ”încondeiate” de micii atizani ai Bicazului.